Ručna izrada papira

U saradnji sa japanskim organizacijama JICA I IKOMA ručno proizvodimo papir od upotrebljene ambalaže, odnosno od otpada.

Ovo je tradicionalni način proizvodnje koji se u Japanu neguje vekovima. Za sada koristimo prazne paklice cigareta jer imaju najveci procenat celuloznih vlakana. Prazne paklice nam dostavljaju građani i firme iz svih delova Srbije. Poseban ugovor imamo sa JTI – Japan Tobacco International i fabrikom iz Sente koja nam dostavlja na mesečnom nivou znatne količine materijala. U saradnji sa proizvođačima industrijske konoplje smo u procesu usvajanja i proizvodnje papira, ali takođe pokusavamo da korisno upotrebimo i druge materijale koji se odbacuju. Posebno su nam interesantne jutane vreće koje se koriste za transport sirove kafe i duvana. Kako se proces izrade papira sastoji od nekoliko odvojenih segmenata, u proizvodnju smo uključili veliki broj naših korisnika.

CIRKULARNA EKONOMIJA

Posebnost naše proizvodnje je u tome da koristimo otpad, i po tome smo jedinstveni u Evropi.

Posebno treba naglasiti da je ovaj način proizvodnje zapravo cirkularna ekonomija.

Papir koji pravimo je različitih dimenzija, gramaže, teksture i višestruke namene. Koriste ga likovni umetnici, koristi se kao dekorativni papir, za štampu i za proizvodnju ambalaže. Ručno pravljeni papir se u našoj zemlji ne proizvodi, kao ni u okruzenju. Posebnost naše proizvodnje je u tome da koristimo otpad, i po tome smo jedinstveni u Evropi. U saradnji sa stručnjacima za tehnologiju izrade papira pokušavamo da napravimo papir u različitim kombinacijama u odnosu na izvor celuloze (paklice cigareta, vlakna konoplje, juta) i da ga obogatimo organskim aditivima tako da može da ima još širu namenu a da može ponovo da se reciklira. Ovo je naš doprinos očuvanju životne sredine. Posebno treba naglasiti da je ovaj način proizvodnje zapravo cirkularna ekonomija.