Hidroponska bašta

Hidroponija je inovativna digitalizovana tehnologija uzgoja povrća, začinskog bilja i salata na vodi i u zatvorenom prostoru čime su obezbeđeni odlični uslovi za rast biljaka ujednačenog kvaliteta tokom cele godine.

Digitalizovana tehnologija omogućava precizno praćenje i kontrolisanje svih parametara neophodnih za optimalan rast biljaka. Što je nama najvažnije, hidroponija omogućuje uključivanje naših korisnika u proces proizvodnje.Naša staklena bašta od 50m² nalazi se u neposrednoj blizini kuhinje. U njoj savremenom Hidroponskom tehnologijom proizvodimo začinsko i mikrobilje. Hidroponija je “tehnologija budućnosti” koja rešava problem snabdevenosti povrćem velikih gradskih celina. Biljke se gaje u vodi uz odgovarajuću led rasvetu, u proizvodnji se ne koriste hemijska sredstva, kontrolisano se dodaje hrana biljkama i štede voda i energija. Proizvodnja bilja se vrši u zatvorenom prostoru i klimatske promene ne mogu uticati na rast biljaka. Rezultat hidroponske proizvodnje su zdrave biljke, bogatije nutritivnim elementima i dostupne tokom cele godine. Naša proizvodnja zadovoljava potrebe kuhinje, ali je namenjena i firmama koje se bave keteringom, restoranima i profesionalnim kuhinjama. Staklenu urbanu baštu vodi agronom sa dvoje članova udruženja.

U širem smislu, primena ove tehnologije pospešila bi odgovoran odnos prema prirodnim resursima, pristupačnost zdrave hrane širem krugu korisnika i osnaživanje svesti o značaju zdrave ishrane. Hidroponija kao napredna tehnologija racionalno ekonomiše sa prirodnim resursima i održivim razvojem. Naša je želja i očekivanje da ovu tehnologiju primene preduzeća, ali i domaćinstva, jer bi to uticalo na razvoj svesti o značaju zdrave ishrane a potom i većoj dostupnosti zdrave hrane.

Hidroponski uzgoj voća i povrća je jedan od efikasnih načina radnog angažovanja osoba sa invaliditetom, dok bi se širenjem ovog metoda ujedno stvorile mogućnosti za njihovo zapošljavanje.